Mi mindenre jó a napelemes rendszer?

Megosztás

Manapság, amikor korántsem egyértelmű, hogy merrefelé tart a világ, az olyan rendszerek, mint amilyen a napelem is, felvillantják annak a lehetőségét, hogy csökkenthetjük személyes kiszolgáltatottságunkat. De vajon milyen mértékben? Mi mindenre használhatunk egy napelemes rendszert?

Cikkünkben erre keressük és adjuk meg a válaszokat! Tarts velünk!

Hogyan működik a napelem?

A napelem működése azt a pillanatnyilag legegyszerűbben hozzáférhető energiaforrást hasznosítja, ami nem más, mint a nap. Érthető módon ez nem fogy el, nem használjuk el, s minden olyan pillanatban a rendelkezésünkre áll, amikor az égitest a Földre szórja sugarait. A Solarzone komplett rendszerei is ennek megfelelően működnek, összetevőinek főbb elemei pedig a napelemek, a tartószerkezet, az inverter, a kapcsolók, kábelek, valamint a baleset- és tűzvédelmi biztonságot szolgáltató alkatrészekből állnak. 

Hogy mire képes ez a finoman hangolt rendszer, amit egyszerűen napelemként emlegetünk? Tarts velünk, és ismerd meg a részleteket te is!

A célkitűzések és a befektetés mértéke meghatározza a lehetőségeket is

Nyilvánvalóan minden tetőszerkezet más, s egy családi ház kertjéből nem szívesen áldozunk nagy területeket a rendszer kiépítésére, annak véges méretei miatt, így többnyire a tetőre kerülnek a napelemek. Arról, hogy az adott tájolás esetén milyen teljesítményt vagyunk képesek elérni, mindig csak az egyedi felmérés nyújt pontos információkat.

Egy kedvező helyzet esetén azonban egyáltalán nemcsak a meglévő energiaigény kialakításában gondolkodhatunk, hanem felmerülhet annak a lehetősége is, hogy további, korábban nem árammal működtetett igényeinket is ebben a formában teljesítsük. Mit is jelent mindez pontosan?

Sok lehetőség nem nyilvánvaló a megrendelők számára

A napelemes rendszer például hasznosítható a fűtés kivitelezésére is, amennyiben megfelelő mértékű hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy ehhez elég napelem kerüljön a rendszerbe. Azaz ha van elég tetőfelület és megfelelő tájolás, akkor akár a teljes fűtésrendszer vagy az elektromos autók töltése is megvalósítható a napelemek által biztosított energia felhasználása által.

A fűtés kivitelezhető padlófűtéses rendszerrel, amely kisebb mennyiségű vízforgatást igényel, így az gyorsabban fel is melegíthető, de nagyon modern megoldások léteznek ma már az elektromos fűtés területén is.

Természetes, hogy minden olyan befektetés, amely több rendszer megújítását feltételezi, nagyobb kezdeti befektetéssel jár, azonban egyben nagyobb megtakarítást is eredményez a későbbiekben, ezért ideális helyzet fennállása esetén érdemes komolyan mérlegelni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Mivel a napelemes rendszerbe történő anyagi invesztálás többnyire hosszú távra szól, amely még akkor is számokban kifejezhető értéket képvisel, amikor az adott ingatlan értékesítésre kerül, ezért érdemes alaposan megfontolni és kiaknázni a meglévő és elérhető opciókat a felhasználást illetően.

Kapcsolódó cikkek